BJ Johnston“Are you going home or are you leaving home?” vraagt een man naast mij in het vliegtuig. Het is het begin van een bijzonder gesprek. “Are you an artist?” is zijn tweede vraag. Ik schud mijn hoofd. Nee, dat ben ik niet. En hij begint uit te leggen dat hij vindt dat iedereen een artiest is. De computerprogrammeur, de bouwtekenaar, de accountant, de timmerman, de kok en ja, ook ik.

Het geeft mij iets om over na te denken. Bij het woord ‘artist’ denk ik groot, Pink, Rembrandt, Oprah Winfrey, allemaal groot en bekend… Terwijl iedereen bezig is om zijn of haar wereld een beetje mooier te maken met zijn of haar gift.

Ik besef mij dat het gesprek heel anders had geweest als zijn eerste twee vragen waren geweest :”Where are you from?” en “What do you do for a living?”.

Vlak voor zijn verjaardag zegt hij tegen zijn vrouw en twee kinderen dat hij weet wat hij voor cadeau wil hebben. Nee, geen sokken of een nieuwe trui. Hij wil ‘questions’. Hij zegt: “Ik vroeg hen om zich voor te stellen dat ik er niet meer zou zijn en wat ze mij dan nog allemaal zouden willen vragen. En dan als een wonder kom ik weer tot leven en kan ik al hun vragen nu beantwoorden.
Hij kreeg van zijn vrouw 33 vragen, zijn oudste zoon 67 vragen en zijn jongste zoon stelde meer dan 100 vragen.

Ik vraag hem of hij artiest is en hij vertelt dat hij ‘storyteller’ is. Hij vertelt de verhalen van personen uit de geschiedenis. Hij brengt het geschiedenisboek tot leven. Omdat hij ervan overtuigd is dat de verhalen verteld moeten worden. Dat je je kennis doorgeeft in dit leven, dat je alle vragen beantwoordt. En dat je zelf ook vragen blijft stellen. Om de verhalen van anderen te horen.

Hij geeft mij een flyer van zijn werk. Uitgedost in een 17e eeuws kostuum vertelt hij het verhaal van John Weley (1703). En ik word enorm geraakt door wat er op de achterkant staat:

Do all the good you can,
By all the means you can,
In all the ways you can,
In all the places you can,
At all the times you can,
To all the people you can,
As long as ever you can!

John Wesley

Aloha en Mahalo!