Sisterhood
Een belangrijke rijkdom in mijn leven is ‘sisterhood’. Een woord waar ik 2 jaar geleden nog van gruwelde. Ik glimlach in mijzelf als ik daar aan terugdenk. Het was april 2012. En ik ging naar een Goddess Retreat (what was I thinking!). In totaal 5 dagen, waarvan ik mij er 3 doodongelukkig heb gevoeld. Waarin ik naar huis bleef bellen om te vertellen hoe vreselijk het was. Je verhaal delen met een groep vrouwen, en dan met name je gevoel, elkaar in de ogen kijken, met elkaar dansen… AAAAAHHHHH, wat vond ik het verschrikkelijk.

Het licht
Totdat ik in die retreat het licht begon te zien. Dat vrouwen ook lol met elkaar kunnen hebben, dat ze elkaar kunnen vertrouwen, dat iedereen in haar waarde werd gelaten, dat er niet geroddeld werd. En dat er echt geluisterd wordt. Geen oplossingen, geen oordelen, gewoon luisteren, eventueel herkenning laten merken en verder niets….. En toen iemand tegen mij zei: “Door te delen kun je ook iets geven.” viel het kwartje. Het besef dat als ik mijn verhaal vertel dat dit geen klagen is, dat er vast wel iemand zich daadwerkelijk kan herkennen in wat ik vertel, dat ik niet alleen ben, die kwam binnen.

Angst
Wat was ik bang voor vrouwen. Vooral voor die vrouwen die sterker waren dan ik, mooier dan ik, succesvoller dan ik, liever dan ik, beter waren dan ik. Kortom, iedere vrouw ….

Vertrouwen
Om vrouwen toe te kunnen laten in mijn leven en ze te vertrouwen, dat heeft tijd gekost. En dat heeft een bedding gekregen de afgelopen 2 jaar. In de Woman’s Way (de training die ik vorig jaar heb gevolgd en waar ik nu daikini ben) heb ik de kans gekregen om een jaar lang met 30 vrouwen op reis te gaan. Ik kon mijn pure ik laten zien en ik zag hun pure zelf. En het gekke was, toen ik eenmaal door die weerstand heen was, ontdekte ik dat ik in iedere vrouw een stukje van mijzelf herken.

Let’s shine
Ik ben van mening dat vrouwen zo hard kunnen zijn voor elkaar, ik was ook zo. Jeetje wat had ik een oordelen, ik gunde een andere vrouw het licht niet, waarschijnlijk omdat ik het mijzelf ook niet gunde. Het is zo bijzonder om in een setting te zijn waarin iedereen mag schijnen. Waarin vrouwen elkaar steunen, naar elkaar luisteren en een schouder hebben om op te leunen of een schoot om even in te rusten. Niets meer en niets minder. En natuurlijk kan ik nu mijn oordelen nog steeds hebben, ik ben mij er nu bewust van en kan hierin keuzes maken, waar het mij ‘vroeger’ kon overvallen.

Kwetsbaarheid
Het is fijn om in een groep kwetsbaarheid te kunnen tonen, en dat er dan geluisterd wordt. Waar ik voorheen kwetsbaarheid nog zag als falen en een zwakte, zie ik het nu als een enorme zachte kracht. Voorwaarde voor mij is wel dat ik mij veilig voel. Dat er vertrouwen is. Hoe ontstaat dat vertrouwen nu? Uiteindelijk is dat voor iedereen natuurlijk anders, er kwam iets op mijn pad waar ik naar ben gaan leven, wat mijn veiligheid waarborgt en mij vertrouwen geeft.

Manifesto
Na de Goddess Retreat ging ik regelmatig een avond naar de Samasati groep, om te mogen ervaren hoe Sisterhood ‘in real life’ werkt. Op een van deze avonden kwam het Global Sisterhood Manifesto ter sprake. Ik herinner mij nog goed dat het mij toen intens geraakt heeft. Gisteravond toen ik het manifesto weer vond, merkte ik dat de woorden weer zo bij mij binnenkwamen. Ik wil het hier graag aan je laten lezen:

Global Sisterhood Manifesto van Awakening Women

– I commit to be honest and straight with you
– I commit to take responsibility for my self.
– I will ask for support when I need it.
– I will ask for alone time when I need it, and it means nothing personal to you
– I will not try to fix you
– I will listen to you
– I will keep what you share confidential and not gossip about it
– I will not speak negatively about you to others
– I will celebrate your unique beauty and gifts
– I will not hold myself back to fit in and I will support you in doing the same

Are you ready to live it?

Lieve sisters, zou het niet fantastisch zijn als we op deze manier met elkaar kunnen leven? I am ready to live it, jij ook?

En oh, wat voelt het weer kwetsbaar om deze post te plaatsen, alsof jullie recht in mijn hart kunnen kijken. En hoewel soms eng, ik vind het fijn om jullie in mijn hart te hebben.

Heel veel liefs,

Agnes

Oh ja, ik heb Purenes nu ook als Facebook pagina aangemaakt : http://facebook.com/purenesnl
Deze pagina zal ik gebruiken bij een nieuwe blog en als ik inspirerende foto’s, quotes, muziek of andere leuke dingen tegenkom. Leuk als je mijn pagina liked!

sisterhoodmanifesto.jpg-page-001