Ontvangen_handenOntvangen, het lijkt iets gewoons, tot het moment dat je beseft dat ontvangen op verschillende manieren kan. En dat ècht ontvangen zo mooi is, zo mooi voelt en zoveel moois creëert. En dat als je ècht kunt ontvangen, het echte genieten kan beginnen…..

Zomaar 2 voorbeelden op een doodgewone woensdagmorgen: Een vrouw zegt tegen een andere vrouw: “Wat heb je een leuke slippertjes aan!” En dan hoor ik de ander zeggen: “Oh, die komen gewoon bij de Bristol vandaan hoor!” Nog geen 5 minuten later bij 2 andere vrouwen: “Jeetje wat zie jij er mooi bruin uit zeg!”  “Oh vind je? Eh, nou dank je wel….. geloof ik.”

En iemand is mij net voor door te zeggen: “Die mag je ontvangen hoor…”

Ontvangen

Wat is dat toch met ontvangen? Waarom is het toch zo lastig om te ontvangen? De laatste keer dat ik weer bewust ervoer hoe lastig, was ongeveer een maand geleden. Toen stond opeens deze tekst op mijn Facebook prikbord:

Dankjewel Agnes Geense, voor je aanwezigheid en onze fijne, inspirerende gesprekken! Woman energy! Soul sister! Xx

En terwijl ik het lees denk ik: “Dit gaat niet over mij.” En ik merk dat ik het buiten mijzelf plaats. Waardoor ik mijzelf en ook de ander tekort doe. En ik adem bewust in en weer uit en ontvang. En ik schrijf:

“Poeh… Ik voel een nieuw blog aankomen…. Iets over ontvangen …. Thank you beautiful woman!”

Vervolgens word ik de week erop verrast door mijn man. We zijn die dag 10 jaar getrouwd en hij heeft een dagje en nachtje weg geregeld. Op het moment dat ik het hoor ben ik vooral praktisch bezig. Is alles wel goed geregeld? Waar gaan we dan naar toe? Welke kleding moet ik inpakken? Miss Controlfreak vervult haar taak op zo’n moment fantastisch, maar voor de gulle gever natuurlijk niet heel fijn. En ik besef mij dat ik het gewoon lastig vind om te ontvangen. Waar Miss Unworthyness nog even om de hoek komt: Wie ben jij nou om……. En Miss Guilty: ja maar dan moeten er andere mensen voor jouw kinderen zorgen…

Fuck it! Ontvang!

En het lukt mij om mijn Misses even op de gang te zetten en te beseffen dat ik mag ontvangen. En terwijl ik het ontvang, merk ik dat ik er dan pas echt van kan genieten. Zo fijn!

Ontvang en geniet

Ik ben mij er van bewust dat er zoveel dingen te ontvangen zijn. Die zomaar op je pad komen. Dat de zon gaat schijnen, net op het moment dat ik wil gaan hardlopen. Dat er een vogel bij mij komt zitten terwijl ik dit aan het schrijven ben, dat er spontaan een kopje thee wordt neergezet, een knuffel van een van mijn kinderen. Soms kan het zoveel zijn dat ik het gevoel heb dat ik uit elkaar spat. Een volledig gevoel van dankbaarheid, daar word ik heel gelukkig van. En dit alles als gevolg van volledig ontvangen.

Hoe dan te ontvangen?

Dit is een kwestie van oefenen. Ten eerste: Als je merkt dat je een compliment teruggeeft of het kleiner maakt dan het bedoeld is. Of als je van plan bent om dit te gaan doen. Blijf op zo’n moment vriendelijk naar je zelf. Zeg tegen de gever: “Wacht even hoor” en misschien wel: “Wil je het nog een keer zeggen?” ;-). En hoor dan de woorden, zie de persoon voor je en voel dat het gemeend is en dat het daadwerkelijk over jou gaat. En adem in….. adem uit…. En zeg tegen jezelf (of hardop) “ontvangen”.

Een andere oefening om te ontvangen is het volgende:

genietenSchrijf aan het einde van elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het zorgt ervoor dat je bewust blijft van alle mooie dingen in het leven en dat je de grote en de kleine dingen in het leven ontvangt en er dan ook bewust van geniet.

‘Toevallig’ wordt er nu een dankbaarheidsketting binnen Facebook verspreid, precies waar deze oefening over gaat. Laat het mij weten als je mee wilt doen, dan ‚tag’ ik je….

https://www.facebook.com/purenesnl

Succes, en vooral heel veel plezier met ontvangen.

Heel veel liefs,

Agnes